• Opt proiecte finaliste in competitia Urbaniada I

Opt proiecte finaliste in competitia Urbaniada I

Cele 83 de proiecte inscrise in competitia Urbaniada, ce urmareste imbunatatirea spatiului urban, au fost evaluate si notate de catre juriul format din specialisti in urbanism, sociologie, arhitectura si antropologie. Dintre acestea au fost selectate opt proiecte pentru cea de-a doua etapa de jurizare.

Proiectele finaliste sunt: "Reactivarea cinematografului ARTA din Cluj-Napoca", "Centrul Comunitar TEI", "Tandem Navigator", "Braila – Chercea Parc – Cum se poate transforma (cu putini bani) un teren viran intr-un parc relocand resursele locale", "BiblioHUB PILOT", "Comuna universitara – un spatiu al implicarii", "Urboteca 2.0", "Izvoare urbane pentru comunitate". 
 
Astfel, s-a incheiat prima etapa a jurizarii competitiei organizate de ING Bank si The Institute, etapa in care membrii juriului au acordat note individual, online, pe baza criteriilor orginalitate, relevanta, fezabilitate, metodologie, buget si sustenabilitate. Membrii s-au abtinut de la votarea proiectelor in care aveau un potential conflict de interese. In cadrul unei intalniri, juriul a avut posibilitatea de a semnala si propune sa fie reevaluate proiecte pe care le-a considerat valoroase. Clasamentul cu toate proiectele îl puteți vizualiza aici
 
“Cu ocazia primei editii Urbaniada, din nou, mi s-a demonstrat ca suntem inconjurati de o diversitate mare si de buna calitate de activitati si initiative ale societatii civile. Proiectele depuse sunt extrem de valoroase pentru dezvoltarea mediului nostru de trai si sunt un purtator de cuvant al comunitatilor urbane. Proiectele propuse pentru faza a doua a concursului pot avea un impact major in mediul in care se implementeaza, dar au posibilitati reduse in a gasi parteneri de finantare. Selectarea pentru a doua faza demonstreaza originalitatea, relevanta si fezabilitatea acestora. Detalierea din cadrul etapei care urmeaza ar trebui sa aduca argumente suplimentare legate de metodologia de implementare si sustenabilitatea proiectelor, evidentiind posibilitatea continuarii lor si dupa derularea finantarii castigate in Urbaniada”, declara arhitectul Attila Kim, membru al juriului Urbaniada.
 
Proiectul "Reactivarea cinematografului ARTA din Cluj-Napoca" isi propune transformarea cinematografului intr-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, functionand nu doar ca loc de proiectie a filmelor de arta, ci ca spatiu cultural semnificativ pentru intregul oras, in care filmele si activitatile culturale devin evenimente sociale in sine.
 
"Centrul Comunitar Tei" este un loc pentru comunitatea cetatenilor din cartierul Tei din Bucuresti. Proiectul are doua componete: constructia propriu-zisa a centrului si programul de activitati concentrat pe cetatenie activa si responsabila, activare culturala si educatie.
 
"Tandem Navigator" isi propune continuarea proiectului "My Way Smart" finantat de ING Bank prin care a fost dezvoltata o aplicatie GPS pietonal pe platformele IOS si Android, destinata persoanelor cu deficiente de vedere, si un server cloud care pana in iulie 2016 va contine o baza de date cu aproximativ  2500 de puncte de interes public cartografiate cu ajutorul unor aparate GPS de inalta precizie achizitionate in cadrul aceluiasi proiect. 
Proiectul "Braila – Parcul Chercea" urmareste amenajarea fostului parc situat in zona de acces pietonal principal al cartierului datorita potentialului de focalizare si functiei de "poarta" intre cartier si zona centrala a orasului. 
 
"BiblioHUB PILOT" este un proiect in derulare ce are ca scop re-activarea filialelor Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB) si transformarea lor in HUB-uri care sa deserveasca si sa sustina prin activitatile lor dezvoltarea comunitatilor locale.
 
"Comuna Universitara – un spatiu al implicarii" este un proiect de advocacy si urbanism conceput de Militia Spirituala in urma ocuparii Facultatii de Istorie din martie-aprilie 2013 pentru a transforma curtea interioara a cladirii, actualmente utilizata ca parcare, intr-un spatiu comun, nereglementat, care sa faciliteze socializarea studentilor si interactiunea acestora cu profesorii lor intr-un cadru informal, propice dezvoltarii gandirii critice, atitudinii civice si stimularii creativitatii lor. 
 
Proiectul "Urboteca", in parteneriat cu ATU in 2014-2015, a fost un cadru de experimentare a conceptului de “Food Truck” ca mod de organizare de evenimente in care sa se discute despre dezvoltarea urbana in general. "Urboteca 2.0" reprezinta o imbunatatire a acestui concept: Atelierul Mobil Interactiv (AMI) se va instala si va transforma temporar spatii publice din Bucuresti pentru planificarea participativa a viitorului acelor zone urbane. 
 
"Izvoare urbane pentru comunitate" isi propune, printr-o campanie de advocacy, cu sprijinul locuitorilor zonei, sa implice consilieri locali in responsabilizarea fata de nevoia accesului gratuit la apa potabila, curatenia mediului, dar si amenajarea urbanistica. 
 
In urmatoarea etapa, finalistii ȋsi vor prezenta individual proiectele ȋn fata juriului si a board-ului de CSR ING. Ȋntalnirile vor avea loc ȋn data de 24 februarie 2016, iar lista castigatorilor va fi anuntata pana pe 1 martie 2016. Proiectele alese vor trebui finalizate pana la 1 noiembrie 2016.