• Spectacol de teatru în Comuna Universitară

Spectacol de teatru în Comuna Universitară

În cadrul proiectului ”Comuna universitară - un spațiu al implicării” (CUB) a avut loc spectacolul de teatru "CALUL ALB: scurtă istorie a urii 2016 - 1944", cu Ilinca Manolache, regia Ioana Păun, text Smaranda Nicolau, sound Diana Miron, investigație Laura Ștefănuț, Live Voice Catrinel Bejenariu.

În 2016, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Ion Ficior pentru crime împotriva umanității, comise pe vremea când era comandant al Coloniei de Muncă de la Periprava, din Delta Dunării. Ficior își primea deținuții călare pe un cal alb. Unii supraviețuitori încă visează că sunt striviți sub copitele acestuia. Octogenar, Ion Ficior a primit 20 de ani de închisoare, la mai mult de jumătate de secol după comiterea faptelor. 
CALUL ALB este lupta unei generații care nu are amintirea relelor comise de torționarii legendari ai trecutului.
 
Intrarea la spectacol a fost liberă.
 
Cu ocazia acestui eveniment, echipa CUB a strâns semnături pentru o petiție prin care dorește să sensibilizeze decidenții din UB asupra faptului că spațiul în care a avut loc spectacolul - curtea interioară a Universității din București - trebuie să fie al oamenilor, nu al mașinilor. 
 
”Comuna universitară - un spațiu al implicării” (CUB) este un proiect marca Miliția Spirituală în cadrul Urbaniada și susținut de ING. CUB este un proiect de advocacy și urbanism care vizează reconversia parțială a curții interioare a clădirii Universității din București din bd. Elisabeta 4-12, actualmente utilizată ca parcare, într-un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, propice dezvoltării gândirii critice, atitudinii civice și stimulării creativității.